CELAH PEHA HITAM, MALU NYA… INI TIPS MENARIK CERAHKAN CELAH PEHA

CELAH PEHA HITAM, MALU NYA… INI TIPS MENARIK CERAHKAN CELAH PEHA

Celah paha merupakan antara anggota tubuh yang sukar dijaga kerana ia merupakan bahagian tubuh yang agak tertutup dan kesan hitam sering berlaku pada bahagian tersebut.

 

Keadaan ini menjadi masalah kepada wanita yang menjadi stress apabila melihat anggota tubuhnya bertukar menjadi hitam.

 

Mencerahkan atau memutihkan kulit di bahagian tertutup seperti peha sememangnya tidak memerlukan kepakaran yang tinggi, namun tidak semua orang tahu bagaimana untuk melakukannya secara semula jadi dan berkesan.

 

Masalah paling common sekali lepas bersalin adalah perubahan warna kulit. bukan sahaja celah peha tempat lain pun ada. Betul tak mommies sekalian? Hehe paling teruk di bahagian pelipat nak nak lagi kawasan ketiak, peha, pelipat bawah lutut dan pelipat siku.

 

Antara Punca Celah Peha Hitam ialah:

 

Perubahan hormon ketika hamil – ketika hamil hormon MSH (Melanocyte Stimulating Hormone) akan meningkat dan merangsang proses pigmentasi. Sebab tu kulit akan lebih gelap dibahagian tertentu. Contohnya dicelah peha, leher dan puting susu lebih gelap.

 

Pakaian yang ketat -memakai pakaian yang ketat seperti seluar jeans, akan menyebabkan kulit mudah berpeluh dan peha menjadi hitam.

 

Kerap menggaru – Kegatalan di celah peha yang kronik akan menyebabkan banyak sel kulit mati, Sel kulit mati yang gagal diperbaharui akan melambatkan proses pencerahan. Kesannya celah peha akan gelap!

 

Jadi demi kecantikan diri dan kesayangan menggunung kepada suami, Anda boleh cuba cara ini:

 

1. Scrub kunyit/limau/lemon

 

  • Zaman anak dara dulu mommy pernah cuba scrub guna limau tapi mommy tambah kapur sireh sikit. Then gosok pelan2 dekat tempat yang dikehendaki. Tapi terus terang mommy cakap feeling dia panas2 gitu lepas sental.

 

 

  • Untuk scrub kunyit boleh tumbuk lumat kunyit hidup campurkan dgn sedikit air, nak lagi best campur dengan beras yg dah di blend/kisar kasar. Gosok lah hangpa semahunya. Lepas gosok cuci dan boleh ulang beberapa kali sehingga dapat kesan yang di inginkan.

 

  • Scrub lemon ni same je macam scrub limau, tapi tak yah campur kapur lah. Potong nipis lemon and sental sampai puas. Kulit akan licin dan daki akan berkurangan repeat berkali kali sampai dapat putih yang kita mahu tu.

 

2. Ubat gigi

 

  • Hahh ni mesti ramai tak tahukan? Mommy pun baru tahu ni. Heee untuk putihkan celah peha, ketiak, dan lipatan2 lainnya, boleh picit sedikit ubat gigi dan lepas tu biaq dalam 5 minit gitu baru bilas. Tapi… awas! Jangan biar lame sangat kang panas tak hengaaatt!

 

3. Mencerahkan peha dengan Energizing Soy Protein- ESP Shaklee mampu memutihkan celah peha!

 

Anda Suka Artikel Ini? Klik Like Dan Share Ya Agar Lebih Ramai Dapat Info Yang Baik Ini. Terima kasih Di Atas Kerjasama Anda.