Jangan Anggap Remeh, Ini Alasan Rumah Harus Selalu Bersih …

Jangan Anggap Remeh, Ini Alasan Rumah Harus Selalu Bersih …

Punya kebiasaan malas membersihkan rumah dan membiarkan rumah berantakan serta berdebu? Jika iya, mulai sekarang cubalah untuk rajin-rajin membersihkan rumah dan pastikan bahawa rumah selalu bersih, rapi juga mengesankan. Keraa apa? Kerana, rumah yang bersih juga akan membuat penghuninya sihat serta bersih pula secara fisik mahupun psikis. Sementara itu, rumah yang kotor dan berantak justru sering kali membuat fikiran mudah stres, kesihatan tubuh kurang terjaga dan risiko berbagai penyakit boleh datang bila-bila saja.

 

 

“Wah rumahnya bersih dan rapi ya…!”
Bagaimana perasaan anda ketika mendapat koment seperti di atas? Tentu senang. Rumah yang bersih dan rapi memang membuat nyaman, tidak hanya bagi para penghuni tetapi juga tamu yang datang. Namun, terkadang kerana faktor kesibukan atau rasa malas, kita enggan untuk membersihkan rumah sehingga jadi terlihat kotor. Padahal ada banyak manfaat yang boleh diperoleh dari menjaga kebersihan rumah dan lingkungan, diantaranya:

 

1. Hati menjadi tenang

 

 

Ketika rumah bersih dan rapi hati Emak dan anggota keluarga pasti tenang. Kerana lingkungan kadang mempengaruhi suasana hati. Rumah yang berantakan membuat hati resah. Kerana bagaimana boleh menyusun hati jika menyusun rumah saja sudah susah. Meskipun sederhana rumah yang rapi dan bersih akan memberikan sebuah kedamaian

 

2. Rumah gambaran peribadi pemiliknya

 

Tidak perlu tanya bagaimana keperibadian Emak. Kerana dari keadaan rumah sudah menggambarkan keperibadian seseorang. Jika Emak adalah seseorang yang disiplin sudah pasti tidak akan menemukan alat dapur di ruang tamu, tumpukan baju dan bilik mandi kotor. Kerana Emak memiliki schedule untuk membereskan rumah.

 

3.Terhindar Dari Penyakit

 

Cuba fikirkan, ada berapa banyak jenis penyakit yang disebabkan oleh lingkungan yang kotor dan tidak sihat? Penyakit seperti DBD, diare, penyakit kulit, asma, malaria adalah sebagian penyakit yang berkaitan dengan lingkungan tidak sihat. Tentu kita tidak ingin sakit bukan?! Inilah alasan lainnya yang mengharuskan untuk sentiasa menjaga kebersihan rumah. Ya, kerana rumah merupakan lingkungan sekitar yang paling dekat dengan kita.

 

4.Menjalankan Perintah Agama

Bagi yang muslim, pasti sudah sangat mengenal kalimat “Kebersihan sebagian dari iman”. Ini ertinya bahawa masalah kebersihan sangat erat kaitannya dengan kehidupan beragama. Lihat saja bagaimana seorang muslim diwajibkan untuk berwudhu terlebih dahulu sebelum sholat. Ini tidak lain untuk menjaga kebersihan anggota tubuh, jika dilihat secara lahiriah. Sederhananya, apabila kita menerapkan pola hidup yang sihat dengan menjaga kebersihan, baik kebersihan rumah, lingkungan dan tubuh, maka kita sudah turut melaksanakan perintah agama. Khususnya yang beragama islam.

 

5. Menjadi teladan bagi orang lain

 

Selain membuat hati tenang dan tubuh sihat. Rumah rapi akan memberikan inspirasi orang lain. Mereka akan belajar bagaimana menjadikan rumah selalu rapi meskipun memiliki anak kecil dan bekerja.

 

 

Tetamu boleh datang bila saja, entah itu teman atau keluarga. Kita tentu tidak ingin merasa malu kerana dinilai sebagai orang yang malas ketika tetamu melihat rumah kita kotor. Ya, inilah manfaatnya kenapa kita harus rajin membersihkan rumah, tidak peduli sesibuk apapun. Jika tidak sempat atau merasa susah melakukannya sendiri, boleh mengupah orang untuk membersihkan rumah. So, tidak ada alasan untuk rumah kotor!

 

Anda Suka Artikel Ini? Klik Like Dan Share Ya Agar Lebih Ramai Dapat Info Yang Baik Ini. Terima kasih Di Atas Kerjasama Anda.