Kisah Anak Ramai…

Kisah Anak Ramai…

Anak saya sembilan orang. Tujuh orang bersekolah. Tiap pagi berperang kalau bila nak ke sekolah.

Jam 5.30 pagi dah bangun. Tak di suruh tak pergi mandi. Tak di tegur tak gosok baju.

Banyak yang hilang waktu pagi. Buku hilang, stokin hilang. Kotak pensel hilang. Saya pun kekadang boleh hilang sabar.

Itu belum kira lagi ada yang baru nak siapkan kerja sekolah. Baru beritahu nak kena beli itu dan ini. Baru perasan yang lencana sekolah tanggal dan belum jahit.

Semuanya mak…semuanya mak… riuh macam pasar pagi.

Itulah ragam anak-anak kadang-kadang menghiburkan.

Tips Ayah Ramai Anak

  1. Minta anak2 siapkan semua beg sekolah dan kerja sekolah mereka sebelum tidur.
  2. Jangan tidur lewat
  3. Kejutkan mereka dengan kemanjaan, jangan marah2 pagi-pagi akan kacau mood mereka.
  4. Doakan mereka, tengok mata mereka masa hantar mereka ke sekolah. Anak-anak akan mudah dapat ilmu apa yang cikgu ajar disekolah.
  5. Maafkan anak-anak kita.
  6. Anak yang besar dan remaja, solat berjamaah subuh dan minta dia membaca Al-Quran semuka dua.

Anak kita cerminan diri kita.

Anda Suka Artikel Ini? Klik Like Dan Share Ya Agar Lebih Ramai Dapat Info Yang Baik Ini. Terima kasih Di Atas Kerjasama Anda.